Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noendese

Terrengmur

Veiledning for muring av 20 cm dybde Natur som terrengmur.

FREMGANGSMÅTE FOR MURING AV STØTTEMUR I TERRENG.

En liten terrengmur er både dekorativ og praktisk for avslutning av en skrånende tomt eller av ulike platåer i hagen. Bak støttemuren kan du plante vekster som ytterligere vil fremheve steinmuren og gi uteområdet et flott utseende. Også rundt bed kan en liten mur skape trivsel og stemning. Vår stein 20 cm dybde Natur egner seg til lave murer opp til 80 cm høyde.

Ved bygging av en stor terrengmur kreves det kunnskap for å bygge og det krever stor stein. Mindre murer derimot kan du bygge selv. På kort tid kan du tørrstable en pen og praktisk mur i hagen. En fordel med en tørrstablet mur, er at den er vedlikeholdsfri og tåler at tele løfter den uten at det synes.

Likevel bør en gjøre litt grunnarbeid, spesielt hvis muren skal ha en viss høyde. Det viktigste er å lede vannet bort. Dette gjøres ved å grave en grøft med fall i den retningen vannet skal renne bort. Dersom muren skal stå på et flatt område, kan grøften være dypere i den ene enden for å oppnå fall. Grøften fylles med singel av størrelse ca. 15 - 20 mm, minimum 20 cm tykkelse. Deretter legges steinene oppå singelen med et fall mot terrenget på ca. 20 %. Ved 100 cm høyde måler du 20 cm inn mot terrenget. Slå ned noen pinner med denne hellingen for å kunne sikte etter dem. Bygg opp muren med denne hellingen og fyll bak muren med singel.

Det er viktig at det er kontakt mellom singelen bak muren og ned til singelputen slik at evt. vann ikke blir stående. Det bør være minimum 10 cm singel, ofte blir det mer da en bruker å fylle opp hele mellomrommet mellom muren og skråningen bak med singel. Dersom det er kort vei bak til telefarlig masse, kan en legge 5 cm isolasjon mellom singelen og den telefarlige massen. Den siste delen mot toppen, ca. 15 cm kan det fylles jord for planting eller plen.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn